Our story

NL/ENG

 

STATIE TWEE

 Handtassen van vergeten leder

 

about-web.jpg

Laura (°1991) en Jamilla (°1976) kenden elkaar amper een jaar toen ze in 2017 'Statie Twee' oprichtten. Een toevallige ontmoeting op een zonnig terrasje, in diezelfde Statiestraat als waar nu hun winkel ligt. Laura droomde al jaren van een eigen, zelf ontworpen collectie en het uitbouwen van een label. Jamilla had een leegstaand pand in de Statiestraat en zin in een nieuwe uitdaging. Bovendien had ze op haar werk een groot stuk leder gevonden dat al jaren onderaan een trap stof lag te vergaren. Ze zagen allebei het enorme potentieel van dit vergeten stuk kostbaar materiaal. Een handtas kreeg vorm, net als hun bedrijfsfilosofie. De twee Antwerpse vrouwen bleken elkaar bovendien perfect aan te vullen. Met 'Statie Twee' brengen zij nu een verfrissend modeproject met de klemtoon op duurzaam ondernemen.

"Verspilling is zonde. Daarom maken wij enkel gebruik van overschotten: materiaal dat ergens in een kelder of container ligt te wachten om weggegooid te worden. Kwalitatief perfecte stukken stof of leder die omwille van hun formaat ooit aan de kant werden gelegd en ondertussen vergeten geraakt zijn. Faillissementen van textielbedrijven, stalen van een gordijnwinkel, magazijnen die verhuizen, ... Wij deinzen er niet voor terug om containers in te duiken of kelders uit te stoffen. Begrijp ons niet verkeerd: wij hergebruiken zelden materiaal, maar wij maken voornamelijk gebruik van nieuw, goed materiaal dat voor een ander misschien niets meer waard is, maar voor ons perfect dienst kan doen. Bij Statie Twee geven we het een tweede leven."

 
about-jamilla.jpg

JAMILLA BOUJOUH

Jamilla (°1976) koos in de middelbare school voor een mode-opleiding. Ze vond plezier in de technische kant van mode. Dat werd bevestigd tijdens haar stage bij 'Trois Quarts', een groot modebedrijf dat patronen tekent voor bekende Antwerpse modeontwerpers. "Ik was amper 18 jaar en werd meteen in een andere, magische wereld getrokken. Ontwerpers brachten een schets binnen, wij ontwikkelden patronen en aan het einde van de hele rit zagen wij ook de shows in Parijs. Fantastisch om te zien, een onvergetelijke ervaring." Na 10 jaar volgde ze een opleiding digitaal patroontekenen om zich verder te specialiseren, maar uiteindelijk kwam ze terecht in het maatwerkbedrijf KUNNIG, waar ze nu werkleider is op de afdeling textiel. Ze droomt ervan om de modewereld hier te introduceren. "Wij willen met Statie Twee het productieproces in België houden. Dat is perfect mogelijk. Er zit hier veel talent." 

about-laura.jpg

LAURA VAN DEN NOORTGATE

Laura (°1991) volgde na haar middelbare school een 7e en 8e jaar 'Mode & Styling' aan Instituut Sint-Maria te Antwerpen. Daar leerde ze de basis van het naaien, patroontekenen en ontwerpen. Ze ontdekte vooral haar passie voor het creëren van een eigen wereld. "Het ontwerpen van een collectie is mijn manier om verhalen te vertellen. In deze andere wereld is alles mogelijk en kan ik ook altijd een beetje kind blijven." Daarna volgde ze de mode-opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas (SASK), wat ze combineerde met een job bij Lily-Balou.  Momenteel werkt ze bij de concept store 'Fred + Ginger Labo Antwerpen' en zo doet ze retail ervaring op. Laura probeert op een ethisch en ecologisch verantwoorde manier te leven en trekt dit ook door in het ondernemen. "De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën, laten we daar iets aan veranderen."